Ta beina på nakken

21/09/2009 at 16:07 (Uttrykk)

Alle som er flittige lesere av aviser, bøker og ord generelt har lagt merke til uttrykket «å ta beina på nakken.» Det brukes mest i forbindelse med skurker og røvere som forsøker å unnslippe lovens lange arm og raske ben og sporhunder til fots, og refererer helst til akkurat det å løpe veldig fort. Eller beine, som det også kalles. Eventuelt bare løpe. Du velger selv.

Spørsmålet er hvorfor akkurat denne handlingen skal hjelpe dersom man har vært og forsynt seg hos gullsmeden etter stengetid. I min ungdom var jeg ganske så myk, og underholdt mine lagkamerater i garderoben etter fotballkamp med å legge begge beina på nakken, selvsagt med shortsen på, din gris. Mens jeg satt der med fotsvette bak ørene kan jeg ikke akkurat skryte på meg å ha vært spesielt mobil. Det nærmeste jeg kunne komme rask bevegelse med beina på nakken var å bikke fremover i et forsøk på å varig endre utseendet mitt ved hjelp av gulvet. Med personlig rekord på 12.30 på 60-meteren var jeg i utgangspunktet ingen sprinter, og det hjalp ikke på hurtigheten å ta beina på nakken heller.

Så hvor kommer dette uttrykket fra? Jeg tipper på steinalderen, en trygg hjemmeseier i de fleste situasjoner fordi ingen kan motbevise noe som helst. Folk var mer fleksible den gangen. Da mener jeg fysisk, ikke tidsmessig. Man trenger ikke timeplan og kalender hvis man eter mammut to ganger i uka og egentlig ikke opererer med uker heller. Men skal man få seg mammut to ganger i uka, kan det jo være lurt å være i fysisk form, og vi kan da tenke oss at turn var en naturlig gren å henge seg etter med beina sånn sett. Var man på mammutjakt og ikke oppnådde annet enn å gjøre beistet forbannet, burde man ha gjort klar en fluktrute, og det er her uttrykket har sitt opphav. Siden folk flest var drevne slangemennesker, krummet de seg bare bakover, la beina på nakken og rullet avgårde i nærmeste nedoverbakke. Deres naturlige fiende var motbakken, som bidro til å holde folketallet på et relativt lavt nivå i tusenvis av år. Dette var normal praksis frem til en glup hjerne med et kranium utenpå som igjen var festet til en kropp fant ut at det var mer hensiktsmessig å bygge seg et hjul med et rammeverk rundt, for å unngå skader på hud og tenner. Dermed var motorsykkelen født, men da var mammuten gått ut av produksjon for lenge siden, og man fikk uansett kjøpt det man trengte på butikken.

Men da butikkene begynte å ranes, da våknet det gamle uttrykket til liv når man skulle beskrive skurkenes flukt fra åstedet, eller åtselet som var tilfellet i gamle dager. I disse moderne tider benytter enhver røver med respekt for seg selv, men ikke for miljøet, en fluktbil. Slik sett holder de i overført betydning opprinnelsen til dette uttrykket i hevd når de på to hjul i svingen kjører ned fruktkasser og fotgjengere, uten å vite at de bevarer språket vårt enda litt til.

Reklamer

6 kommentarer

 1. Ingunn said,

  «Deres naturlige fiende var motbakken»
  Ler meg fillete 😀

  • L'Arse said,

   Bra det faller i smak da 🙂 Forøvrig et uttrykk jeg kanskje burde prøve å forklare ja!

 2. Sigrid said,

  Veldig fornøyelig lesning, håper på mer blogging. 🙂

 3. nekroper said,

  i tilfelle man skulle møte på motbakker eller eventuelt flatmark så likner man jo langt mer på en stein når man har beina på nakken enn når beina henger og dingler der de vanligvis gjør. Dermed regner jeg med dette også er en form for kamuflasje.

 4. Ingunn said,

  Du må gjerne forklare «le seg fillete». Ellers er eg nysgjerrig på sammenhengen mellom drill og drillpiker, dersom det er noko du veit noko om…

 5. Mamma said,

  Når var det de sluttet å produsere mammutter forresten??

  *ler*

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: