Tenke utenfor boksen

10/12/2009 at 20:47 (Uttrykk)

Oppfinnsomme, kreative og glupe mennesker anklages ofte for å tenke utenfor boksen. Utenfor boksen er det ganske mye å hente, virker det som. Men det er tydeligvis ikke tilgjengelig for oss vanlig dødelige. De aller fleste av oss er dømt til å tenke innenfor boksen, og har få problemer med det. Men hva er denne boksen? Er den laget av papp? Hvordan er det plass til så mye i den? Og hvorfor tenker vi i den? Dette uttrykket brukes såpass mye at vi nesten har krav på en forklaring, og jeg, som stort sett tenker innenfor boksen, skal prøve å gi en.

Det er en kjent sak at noen folk er smartere enn andre. Det merker man allerede på skolen. I Norge er riktignok ingen dumme, man bare lærer ikke like fort som de andre barna, men i Amerika er det annerledes. Der er mange dumme og noen smarte, og førstnevnte er dømt til å jobbe på fastfoodbuler til minstelønn resten av livet, mens sistnevnte kan meske seg i advokatjobber, penger og raske biler. Gjerne mens de saksøker fastfoodbulene fordi maten var for varm. Men nå sporer jeg av som et russisk tog. Tanken, og den er på kanten av boksen, er at noen folk rett og slett er glupere enn andre. Dette viste seg i den historiske perioden som kalles Renessansen, som hendte for lenge siden, hvor det plutselig ble mer akseptert å være smartere enn det som stod i Bibelen, og mange kastet seg på bølgen med varierende hell. En stund senere fikk man Opplysningstiden, som gikk ut på noe av det samme, bare at dette ikke var like lenge siden. Mye moro ble oppfunnet i disse periodene, uten at jeg skal trekke frem så mye av det, mest fordi jeg ikke kommer på noe i slengen.

Kjennetegnet på de menneskene som klarte å drive disse epokene fremover og gi oss alle nyttige oppfinnelser og duppedingser, var at de klarte å tenke utenfor boksen. Noen er bare født sånn, og vi har laget Janteloven for å knekke dem før de kommer så langt. Dessverre kommer noen seg gjennom det finmaskede nettet, og derfor har vi noe som heter fremskritt. Det er smittsomt, og potensielt dødelig. Men de som tenker utenfor boksen fant etter en stund ut at det kunne være greit å involvere færrest mulig, slik at de kunne føle seg eksklusive. Derfor lagde de en boks som kunne fange oppmerksomheten til folk flest og holde på den til de gikk i graven. Den var en del av fremskrittet, og vi slukte den rått. De aller fleste som fanges av dens kraft klarer aldri å komme seg løs igjen, og man dømmes til et liv med tanker innenfor boksen. Denne boksen kalles fjernsyn, eller TV om du vil, og den er din gud. Den overøser oss med så mange ideer og så mye informasjon som ikke finnes grensesprengende at det kveler kreativiteten vår, og vi blir apatiske, stirrende og slevende gnomer i dens altomfattende lys. Vi klarer ikke tenke på annet, og skulle vi mot formodning greie det, så er det vi tenker allerede tenkt av noen på TV.

Så skru av TVen og kom deg ut. Det er faktisk ganske ålreit.

Reklamer

3 kommentarer

 1. Mamma said,

  Hilsen fra mormor: hun klarer ikke å lese hvit skrift på svart bakgrunn

  • L'Arse said,

   utseendet er endret 🙂

   • Mamma said,

    Flott, skal informere henne.

    😉

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: