Å ta noe for god fisk

24/04/2010 at 13:59 (Uttrykk)

Hvis folk tar noe for god fisk, aksepterer de det ganske ukritisk og nesten helt uten videre. Uten videre hva vet jeg ikke. Mest sannsynlig kritikk. Folk er generelt ukritiske nå for tiden, se bare på hitlistene. De eneste som er kritiske er de som får betalt for det. Sånn går det i et forbrukersamfunn. Til slutt tar vi alt for god fisk, og da er vi virkelig ute og kjører. Og den kjøreturen går rett i grøfta. Denne grøfteturen kalles også Frp-regjering. Men hvorfor fisk? Og hva er det som gjør den så god?

Fisk har til alle tider vært et yndet måltid for både mennesker og dyr. Til og med for andre fisker. Og blekksprut. Havet er fullt av dem, eller det var fullt av dem til nevnte forbrukersamfunn så potensialet her, og kreative som vi mennesker er har vi ikke mindre enn 114 måter å tilberede disse stakkars dyrene på. I naturen ellers går det gjerne ned på høykant rett fra elva/havet, og det har vi også til en viss grad adoptert gjennom den ugudelige mattypen sushi.

Selv er jeg en inbitt motstander av sjømat. Det skyldes ikke at fisken har følelser og at skalldyr er ålreite bare du blir kjent med dem. Det skyldes tvert om at mesteparten smaker balle. Uten at jeg har smakt balle, men du skjønner tegninga. Nå er det sikkert noen som liker det også, så de får heller bytte ut ordet med noe de ikke liker. Poenget er at jeg sjelden mesker meg med reker, sushi, calamari og annet svineri. Jeg eter heller svin. Men i det siste har jeg prøvd å smake litt på våre venner fra havet, og det er faktisk i noen tilfeller spiselig. Men hva er det som gjør at jeg liker det? Stikkordet her er salt. All fiskematen jeg har spist har vært tilsatt såpass mye salt og annet krydder og styr at fiskesmaken drukner. Tok du den?

Med andre ord kan man si at jeg tar det for god fisk fordi smaksløkene mine lures av all tilsetningen. Og der har vi nøkkelen. Når folk tar ting for god fisk, aksepterer de det ukritisk fordi de ikke er klar over hva det egentlig smaker. En Frp-regjering vil neppe smake særlig godt, ei heller en Donkeyboy-singel. Men vi lulles i førstnevnte tilfelle inn i en falsk trygghet fordi Frp har programfestet at de skal finne syndebukker for alt som er galt og stille dem til ansvar, ikke ulikt noe en annen kjent politiker gjorde for en del år tilbake. I det andre tilfellet lulles vi inn i en falsk tilstand hvor vi tror vi liker denne låta nok til å kjøpe den fordi «alle andre» liker den, også har vi jo hørt den før og kan nynne på den.

Budskapet og moralen blir altså: tenk selv, tenk kritisk, og ikke stem Frp eller kjøp Donkeyboy-skiver.

Reklamer

3 kommentarer

 1. mamma said,

  Jeg kan fotodokumentere at du spiser reker!

  😉

 2. O-P said,

  Hør, hør!

 3. kameleonquilt said,

  Ein gong i framtida kjem du kanskje til å angre på at du ikkje byrja å ete fisk tidlegare, – som med diverse andre ting 😉
  Men denne påstanden tek du kanskje ikkje for god fisk 🙂

  Kjekt å lese bloggen din!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: