Skjønner ikke bæret

14/05/2010 at 18:02 (Uttrykk)

De fleste har på et eller annet tidspunkt gitt uttrykk for at de ikke forstår noe. De fleste av disse har sagt at de ikke skjønner bæret. Hvertfall av de norsktalende på denne siden av femtitallet, sånn ca. Fortsatt en anselig mengde, altså. Jeg skjønner ikke bæret av hvorfor man sier at man ikke skjønner bæret, og nettopp derfor tenkte jeg å resonnere meg frem til hvorfor her.

Det er mange innfallsvinkler her. Bær er jo som kjent gjerne viltvoksende minifrukt, ofte i friske farger som blått og rødt. Skikkelig norsk mat, med andre ord. Når jeg tenker over det er det veldig lite i naturen som er rødt og blått ellers. Primærfarger er tydeligvis sjelden vare hos oppfinneren av dem, men de har nok tatt steget videre. Grønt er visst veldig in denne sommeren, har jeg hørt. Men uansett, bær er ikke lette å forstå seg på. De sier ikke stort, og hvorfor blåbær gjør at du blir rød på fingrene er mer enn jeg klarer å sette meg inn i. Så hva er det vi søker å forstå i disse gåtefulle, men næringsrike vekstene? Hvorfor er det så forstemmende å ikke forstå dem?

Nøkkelen ligger nok atter en gang i en metafor. Kjært barn har mange navn, som det heter. Jeg tror dog at barn man ikke liker har flere navn, for eksempel drittunge, møkkamann og forbanna tulling. Men i dette tilfellet er det nok noe veldig mange menn på jorden holder kjært som menes. Jeg snakker hverken om øl, fotball eller pupper her, men om kvinnen. Som jo faktisk kommer med pupper, men det regner vi som en bonus i dette tilfellet. De er jo som regel større enn blåbær også, selv om man gjerne bruker fruktmetaforer om disse også. Men kvinner er gjerne søte, fargerike skapninger som ofte er kliss umulig å forstå seg på. Så om man kjærlig refererer til dem som bær, kan man med rette si at man ikke skjønner bæret.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: