Kaste inn håndkleet

19/07/2010 at 20:29 (Uttrykk)

Jeg er en av de som ikke følger med på Tour de France, hovedsakelig fordi mannfolk som sykler skikkelig fort mens de er proppa med parabole steroider så det ryker svart av rævva på dem ikke interesserer meg, men også fordi sykling, rent objektivt sett, er dørgende kjedelig. Med unntak av Thor Hushovd. Hill denne grinebiteren! Og det er ikke rent sjelden han må kaste inn håndkleet. Mannen lar seg stoppe av det meste, alt fra paranoia til giddalaushet, slik at han kan sutre etterpå. Men han er ikke poenget. Poenget er at media etterpå skriver at Hushovd måtte kaste inn håndkleet. Det høres ut som en anstrengelse han ikke gidder, men hva ligger bak denne uttalelsen? Hvorfor er det å kaste et håndkle synonymt med å gi opp?

Vi ere en nation vi med, og en nasjon av giddalause folk som gir opp bare de værer motstand er det vi er. Selv i medvind. Vi kaster inn håndkleet stadig vekk og ender opp med Bondevik og andre småtullete folk ved roret. Mye vil ha mer, og vi har mye til felles med denne Mye. Hvem nå det måtte være. Under krigen, derimot, da var det andre boller. Forhåpentligvis uten rosiner. Rosinboller smaker drit, og du kan ikke nekte, for da liker du snørr. Tyskerne kom de, med tidenes mest velsmurte armé, og neimen om vi ga opp. Ingen av oss kastet noe håndkle noe sted, vi holdt oss til granater og annen moro. Kanskje til og med rosinboller. Men når overmakten ble for stor, ikke når folk syklet litt fortere enn oss, da kastet vi også inn håndkleet. Vi heiste det hvite flagget, og med tanke på hvordan disse tyskerne stjal, så hadde vi neppe flagg igjen. Det fikk duge med et hvitt håndkle. Dermed kan man kanskje si at det er slik man kaster inn håndkleet.

Men jeg tror nok ikke det. Å heise er ikke det samme som å hive. Jeg tror idretten mer enn krigen har vært med på å føde dette uttrykket, i en sky av morkake, blod og slim. Vi husker alle håndballtreneren som, når all annen taktikk hadde feilet, kastet seg ut på banen og veltet motspilleren overende. Usportslig, sa vi. Og det var det. Men det var bare en videreføring av det jeg mistenker må være en gammel taktikk fra bokseringen. Når treneren står der og ser eleven sin bli grisebanket, bitt i øret og tatt matpakken fra, da vet han at det er tid for å handle. Ikke handle mer mat til ny matpakke, men snarere å ta affære. Alle boksere sitter mellom rundene med et hvitt håndkle rundt skuldrene mens de sys sammen og hoster blod og tenner fra galleblæra. Treneren har fri tilgang på dette håndkleet gjennom hele kampen, og når tiden er inne slenger han det rett og slett i fleisen på motstanderen, som følgelig blir blindet og desorientert som en blind og desorientert person. Den påfølgende knockouten har dog lite å si, for å kaste inn håndkleet på banen på den måten er ensbetydende med å innrømme nederlag, fordi juks er nettopp det. Juks. Det skulle vært forbudt ved lov. Kanskje FrP skulle tatt med det i neste valgkamp. Jukser man for å vinne, da taper man, og man har egentlig kastet inn håndkleet allerede. Det er bedre å gidde og vinne.

1 kommentar

  1. O-P said,

    Denne var bra!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: