Høy på pæra

05/08/2010 at 19:33 (Uttrykk)

I Norge har vi janteloven, en lov som skal sikre at ingen skal bli høye på pæra. Folk som er høye på pæra har en tendens til å føle seg bedre enn andre, og ser gjerne ned på oss som ikke har to båter, eget helikopter og en sekssifret avkastning på børsen. Per dag. Men det skal ikke så mye til heller, Vålerengafans har for eksempel alltid vært litt høye på pæra, hvertfall så lenge jeg kan huske, og de har vel knapt hatt grunn til det de siste 27 årene. Høy på pæra kan vel defineres som en nesten euforisk tilstand man kommer i dersom man føler man har oppnådd noe og trenger å hovere litt. Men hvorfor er man ikke til dømes høy på bananen?

En mulig forklaring finner vi nok en gang i tegneseriene. Vi husker alle Lille Hjelper, den lille greia Petter Smart hadde konstruert av uvisse grunner, som minnet litt om et perverst leketøy med en lyspære i den ene enden. Denne lyspæren fungerer tilsynelatende som hodet til denne kreasjonen, og som kjent symboliserer lyspærer i tegneserier alltid intelligens. De dukker opp av løse lufte over hodene på folk hver gang de får en idé. Det er rart ikke flere blir skadet. Eller skallet, lyspærer er gjerne varme, og får man dem i hodet risikerer man ganske alvorlige brannskader om man er uheldig. Dessuten kan de knuse og gi stygge kuttskader. Ikke prøv å få idéer hjemme, barn! Samme hvor fristende det er å anta at dette da på en eller annen måte har gitt opphav til uttrykket vi her egentlig prater om, så er det nok feil. Jeg bare trengte en digresjon. Vi kan vri og vende på det hele natta, men å si at Lille Hjelper er høy på pæra blir bare feil. For det første er fyren på størrelse med en kaffekopp. For det andre gjør han sjelden mye ut av seg. Nei, nok en gang tar vi det i en annen retning i stedet. Stikkordet er høy, og det på to måter.

Alle dyr bæsjer. Når kuer gjør det, kaller vi det ei ruke. Når hunder gjør det, kaller vi det en pudding. Når hester gjør det, kaller vi det en pære. En hestepære. Som folk flest har fått med seg i disse klimagasstider, inneholder avføring en hel del man helst vil unngå. Derav oppfinnelsen av toalettet. Men i gamle dager hadde man ikke toaletter, i det minste ikke i utstrakt grad. En og annen utedass fant man jo sikkert her og der, men vi vet jo hvor hygieniske de er. Det man også manglet, var utstrakt narkotikakriminalitet. Det man da gjorde i sin higen etter rus som brennevinet ikke kunne gi, var å skaffe litt gress, i dette tilfellet høy, gjerne grodd i riktig godt jordsmonn. Så foret man hesten med dette, og røkte det som kom ut av den noen timer senere. Disse hestepærene inneholdt så mye snusk at man ble høye av det, og man følte seg brått mye bedre, til og med bedre enn alle andre. De var høye på pæra, sa folk.

4 kommentarer

 1. iggibogg said,

  øhh, nå føler jeg du er tilbake på bærtur?

  Du sier: Men det skal ikke så mye til heller, Vålerengafans har for eksempel alltid vært litt høye på pæra, hvertfall så lenge jeg kan huske, og de har vel knapt hatt grunn til det de siste 27 årene.

  Vif er per nå nr 2 på eliteserietabellen.

  Vif ble seriemestere i 2005 med Rekdal som trener, er du helt historieløs min sønn??
  Det er forskjell på 5 og 27 år, å studere intens er ikke en god nok unnskyldning i et slikt tilfelle!
  😉

  • L'Arse said,

   Joda, men husker du VIF for 15 år siden? Og dessuten skriver jeg «knapt», hvilket betyr at det har vært noe, men ikke veldig mye. VIF-fans har alltid vært brautende, selv når de lå og vaket midt på tabellen i første divisjon avdeling 1, og det er det som er poenget her.

   • Generisk dekknamn said,

    Det er fotball. Du skal få lov til å vere høg på pæra når det kjem til sporten din. Serr, du skal til og med få lov til å vere høg på pæra når laget ditt har ein dårleg periode (på 30 år) og skraper poengtønna. Men kva gjev dei forbanna værsterenga tilhengarane rett til å gå rundt og vere høge på pæra og sjå ned på alle som ikkje er tilhengere av sporten?

    Hey, det er greit for meg. Du lik fotball. Laget ditt har vunne ein viktig kamp. Du vil ut og feire. Go for it!
    Men vent, laget ditt vann ikkje? Laget ditt spelte ikkje eingong? Men du er framleis full og går i tog og syng høglydt temasanger om kor dårlege alle dei andre laga er – sjølv om dei knuste laget ditt dei førre femti kampane – klokka fem på morgonen? På ein kvardag?

    Eg hater dykk.

    /rant

    Og nei, eg las ikkje meir enn første paragraf. Du skriv for lange artikler, Lars.

   • L'Arse said,

    Du skriver for lange kommentarer, måtte flere timer til før jeg orka å lese gjennom dette.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: