Hvit uke

30/09/2010 at 18:06 (Uttrykk)

De fleste av oss som har vært tidvis harde på flaska, føler behovet for ei hvit uke i ny og ne. Ikke to ganger i måneden kanskje, men innimellom. Dersom du ikke har hørt uttrykket før og sliter litt med resonnering, har du ikke forstått at det å ha ei hvit uke innebærer å avstå fra alkohol. Så derfor forklarte jeg det der. Selvsagt er det ikke selvsagt hvorfor vi kaller disse ukene hvite. Da hadde jeg ikke giddet å bruke tid på dette innlegget. Men hvorfor ikke andre farger? Det er enkelt. Svart representerer negative ting, for eksempel ville en svart uke sett ganske ugrei ut. En blå uke starter med en blåmandag, og jeg regner med at det er en grunn til at blues heter blues. Rødt er kommunistisk, brunt er nazistisk, rosa er fjortistisk. De fleste farger er med andre ord opptatt, og gjerne av noe negativt.

Det som umiddelbart slår meg, er at valget av farge er snedig. Nå brenner du sikkert allerede inne med et par solide «hvit er ingen farge!»-kommentarer, men for enkelhets skyld kaller vi det akkurat det inntil videre. Dersom fargen er ment å beskrive hva man drikker denne uka, er egentlig svaret melk. Og jeg synes ikke det rimer så godt. Det blir litt som et nødrim i en konfirmasjonssang, gjerne den rosa. Jeg tør tippe at folk som drikker melk, også drikker melk de ukene de koser seg med morovann i alle regnbuens farger. Og White Russian er nettopp det. Hvit. Og melk. Og veldig kvalmende, uten at vi skal ta den historien i dette forumet. Jeg tror det ligger noe enda snedigere bak. Og kanskje ikke så stuerent.

La oss heller ta en annen vinkling, nemlig den raseteoretiske. Som nevnt innledningsvis forbinder de fleste av oss brune og svarte ting med noe negativt. Gult er for så vidt kult, men ikke på doringen. Ei heller doveggen. Det burde folk på UiO snart lære seg. Å kalle noe en brun uke ville fått den til å fremstå som ei drittuke med nasjonalsosialistiske innslag. I løpet av ei gul uke tipper jeg definisjonen av pissregn hadde fått nye dimensjoner. Dessuten er folk flest her til lands skeptiske til alt som er fremmed, spesielt negere og sånne muslimer. Og innvandrere generelt. Den hvite mann, derimot, han kjenner vi, og han er vi trygg på. Han er jo overalt her til lands. Med unntak av Grønland. Og den hvite mann representerer måteholdet og det uskyldsrene, se bare på nordmenn i syden og prester generelt. Uklanderlig oppførsel og gudfryktighet er det som har gjort nordmenn til et måteholdent og eksemplarisk folkeferd, og dette skyldes naturligvis hudfargen vår. Alt koker jo ned til hvordan vi ser ut utenpå til slutt. Dermed var valget av hvit som betegnelse på uka hvor man ikke drikker og ikke gjør noe faenskap naturlig.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: