Å legge seg i selen

19/05/2011 at 17:00 (Uttrykk)

Definisjonen på det å legge seg i selen er å gjøre en skikkelig innsats. Noen av oss gjør det hver dag for å skape en bedre hverdag for folk flest her til lands gjennom ærlig arbeid, atter andre synes det er greiere å heve trygd. Men mange av de legger seg også i selen for å snylte skikkelig, og de skaper dermed arbeidsplasser for de som skal jakte på dem. Sånn sett er det en vinn-vinn-situasjon, og alle er glade. I det minste helt til de blir tatt og havner i fengsel, hvor de må legge seg i selen for å spikre nok paller og unngå overraskende besøk via bakveien når man dusjer. Men hvorfor denne finurlige formuleringen på noe så enkelt som å arbeide hardt?

Jeg har en teori. Faktisk. Hvis ikke hadde jeg ikke giddet det her. En sele er nemlig et annet ord på for eksempel en reim eller tilsvarende, som ikke var uvanlig å bruke i gamle dager når man spente plogen på hesten, slaven eller kona. Alle som har lekt verdens sterkeste og forsøkt å dra noe skikkelig tungt etter seg, vet at man får mer effekt om man legger seg fremover. Det er helt sikkert enkel fysikk og matematikk bak, uten at jeg skal gå nærmere inn på ting jeg ikke egentlig skjønner. Men det er en kjent sak. Og legger man seg fremover på den måten samtidig som man er fastspent i noe tungt ved hjelp av en sele, så kan man si at man legger seg i selen. Enkelt, ikke sant? Men riv ruskende galt, spør du meg. Å bli fastspent i noe for å gjøre arbeid på den måten er knapt inspirerende nok til å gjøre en skikkelig innsats. Nei, jeg tror vi må se en annen vei. Nærmere bestemt nordover.

I gamle dager var det kaldere enn nå. Allikevel fant folk ut at de skulle dra til Nordpolen. Muligens hadde de tenkt seg til Nord-Polen, som er mye mer tilgjengelig og dessuten har et mildere klima, billig øl og pene damer, men neida, de dro nordover. Folk som har vært der oppe kan melde om mye snø, is og minusgrader. Meteorologer kan melde om mye av det samme. Allikevel dro folk, enten fordi de hadde en trang til å utforske de siste hvite (haha) flekkene på kartet, eller rett og slett fordi de hadde en enorm oppmerksomhetstrang og dessuten ville ha sex med andre menn ombord på båter. Det er dog forskjell på frisk bris og silkeføre i Nordmarka og bitende kuling og snøstorm i Arktis, og polfarerne ble nok tatt litt på senga av kulden. De trengte varme, og de var villige til å gå langt for å få litt. Homosex hjalp ikke, man måtte tenke nytt. Svaret fant de i den gamle filmen Star Wars – The Empire Strikes Back, hvor Han Solo kutter opp en tauntaun og stapper Luke Skywalker inni så han holder seg varm på isplaneten jeg ikke husker navnet på og google ga meg forskjellige navn på. Uansett ganske fjernt at en planet er varm nok til å puste på, men allikevel har bare ett klima. Det samme gjelder resten av planetene i disse filmene. Men, uansett. Dette er en overførbar erfaring, og polfarerne gjorde det samme med hvalross. I og med at det neppe er særlig delikat å ligge inni en død hvalross, må dette karakteriseres som en solid innsats. Hvalross er en type sel, og dermed kunne man si at de la seg i selen.

1 kommentar

  1. O-P said,

    På tide at du legger deg i selen og får lagt ut noe mer her, ass! Hæ!?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: